At være nybegynder i biavl

Skrevet  af Tom Pedersen

15. juni 2019 

Jeg har i flere år haft tanken om at få bier. Tilfældigt en aften fandt jeg muligheden på internettet for at deltage i et bi kursus gennem Aalborg Biavlerforening. En time herefter var jeg tilmeldt kurset, på grund af den hurtige respons fra Biavlerforeningen. Så var det bare at komme i gang.

Tirsdag aften med teori åbnede en verden fyldt med helt ny og fascinerende viden omkring biernes liv og cyklus. Hver aften kom jeg hjem med ny viden, som jeg kunne dele ud derhjemme. Samtidig med teoridelen har jeg kunnet reflektere over, hvordan jeg selv vil lave og placere min bi-gård rent fysisk. Jeg har lært rigtig meget af teoridelen, og kan virkelig anbefale, at man tager et begynderkursus.  

Da teorien sluttede, købte jeg to bi familier, som står i haven, således at jeg kunne følge mine egne bier parallelt med kurset i bi-gården. Hver gang jeg kom hjem fra kurset i bi-gården, kunne jeg bruge den viden og de praktiske opgaver hos mine egne bi-familier. Så var der hjemmearbejde.

Hvad har jeg så ellers fået ud af at gå på kurset udover teori og praksis i bi-gården?

Ud over al den komplekse teori omkring biernes liv, er jeg blevet mere bevidst om naturens planter i mit nærmiljø. Jeg lægger mere mærke til buske/blomster, som bierne udnytter.

Jeg har også erfaret, at der ingen dumme spørgsmål er fra en nybegynder. Jeg er positivt overrasket over, hvor hjælpsomme folk er til at dele ud af deres viden. Alle hjælper alle, og der er altid råd af få.

Jeg har erfaret, at man kan have bier på mange forskellige måder og med forskellige formål. I starten var jeg meget fokuseret på honningproduktionen. Men nu er jeg blevet mere interesseret i at holde mine bi-familier stærke og sunde, suppleret med lave aflæggerfamilier. Arbejdet med at pleje og hjælpe bierne er det centrale for mig nu. Mit mål er at lave aflæggerfamilier, så jeg fast får en bi-gård med fire familier, hvor honningen er en sidegevinsten for mig.

Ligeledes har jeg set hvor stort et arbejde, der lægges i avlsarbejdet af dronninger. Vi var nemlig på besøg med Biavlerforeningen til Stikvejen i Hobro tirsdag den 11. juni, hvor vi skulle se Ivans avlsarbejde af dronninger. Det var dejligt at fornemme, at der var tid til os iagttagere trods højsæsonens travlhed. Ivan fortalte om sit avlsarbejde og sin produktion af honning, samtidig med at vi så hele produktionen og lokalerne. Vi endte op i hans bi-gård, hvor produktionen af dronninger foregår. Her så vi udviklingen fra æg til færdig dronning.

Det var yderst interessant at høre Ivan fortælle om, hvor stort et arbejde der bliver lagt i, at udvælge lige præcis den rigtige dronning med de bedste gener til avl.  Som nybegynder i bi-avlen havde jeg ikke forventet, at der bruges så mange ressourcer på dette arbejde. Det var en ny og spændende viden at få med.