logobi

 Orientering fra Aalborg Biavlerforening
december 2017

Af Janne Skagbæk Jensen

 

Det kan øse, det kan pøse, det kan regne lige så tosset, som det vil…… tra la la la lalllalalaaaa.

Igen i år har vejret ikke været noget at prale af. Sommertemperaturen sneg sig vist op på 25 grader en enkelt dag, og i dette efterår har det regnet, regnet og regnet, men ind imellem har solen heldigvis ladet sine kostbare stråler skinne igennem - til os og bierne.

2017 10 06 14.48.18

Mange har ikke høstet det honning som de ellers plejer, og det fik vi vished for, da vi i august besøgte Bjarni på æbleplantagen i Blenstrup. Han kunne berette om et udbytte på 10% af normalen. https://www.aalborgbiavl.dk/galleri/billedbog/167-besog-hos-bjarni-pa-blenstrup-frugtplantage

Temperaturen og vejret har desuden her i efteråret ladet bierne flyve i lang tid, og i skrivende stund er de stadig rimelige aktive.

Vi er ved at falde rigtig godt til i Østerådalen. Der er stadig nogle små justeringer, og forventer desuden til foråret at øge med 4 trugstader og lave aflæggere dertil af eksisterende familier. Der er endvidere i bestyrelsen bred enighed vedr. slyngning fremadrettet, at det  primært er 1. og 2. års biavlere, der har fortrinsret og med max. 30 tavler pr. aften.

Tirsdag d. 05. september havde vi sidste biaften i skolebigården, det var en af de stunder, hvor solen lige tillod sig at skinne en kort stund. Her blev det velkendte motiv, som vi oftest møder, når vi møder op om tirsdagen i skolebigården fanget. Motivet af de ”unge herre”, eller med rette kan vi sige erfarne biavlere, der hygger sig udenfor ved bænkesættet. De var som sædvanligt  mødt op til masser af bi-snak og hygge.

2017 09 05 19.05.19 1

I oktober blev der igen afholdt en rigtig hyggelig aften med honningkonkurrence på Kokke- og tjenerskolen i Aalborg. Først med foredrag af Villy Jørgensen fra lille Vildmose og derefter nydelsen af dejlig tillavet mad. Var du forhindret i at deltage eller måske bare gerne vil gense noget af aftenen, kan du få et referat og resultat her: https://www.aalborgbiavl.dk/galleri/honningbedommelser/174-honningbedommelse-2017

I denne vinter er vi biavlere så heldige, at der er oprettet et hold i bi-sygdomme, så tæt på som ved Tjele på Viborg kanten.
Så skal du være kyndig biavler, kan du tjekke det ud her, og husk tilmelding er inden 15-11-2017: https://djfextranet.agrsci.dk/sites/biforskning/offentligt/Sider/Bisygdomskursus.aspx

Noget af det sidste vi mangler ude i bigårdene rundt om i det danske land, er december måneds oxalsyrebehandling. Oxalsyre kan købes lørdag d. 11-11-2016 kl. 13.00 i klubhuset i Østerådalen, hvor der også vil blive serveret gløgg og æbleskiver.

Den meget vigtige varroabekæmpelse skal foretages, når bifamilien har en yngelfri periode, dvs. så lidt yngel som overhovedet muligt, da syren ikke virker bag forseglingen af yngelcellerne. Det plejer at passe med, at man foretager behandlingen først i december efter en kuldeperiode, og temperaturen må gerne være under 0 grader, bare det ikke blæser alt for meget. Den lune 35 -37 graders opløsning sprøjtes ud over vinterklyngen, hvor bierne sidder. Holdbarheden på oxalsyreblandingen er 14 dage ved stuetemperatur og 6 mdr. i køleskab.

Vores gang i bigården er derfor ved at være temmelig begrænset, og kan muligvis erstattes med lidt social hygge og måske ny læring indendørs sammen med andre biavlere. Så sæt allerede nu et kæmpe kryds i kalenderen til nogle super hyggelige timer.

Vi kan præsentere et rigtig fint vinterprogram, og får besøg af nogle meget erfarne herre, som vil lægge vejen forbi Aalborg Biavlerforening og helt sikkert inspirere os grundigt og meget.

 

Program for vinteren:

Interesserede fra andre foreninger er som altid meget velkomne til foredragene

 

Tirsdag d. 16-01-2018 kl. 19.00 på Vejgård Bibliotek i lokale 1

Foredrag v/ Asger Søgaard Jørgensen omkring Sprøjtegifte, bisygdomme m.m.

Der serveres kaffe og småkager. Prisen vil være 40,00 kr.

 

Tirsdag d. 13-02-2018 kl.19.00 på Vejgård Bibliotek i lokale 1

Foredrag v/ Erling Atzen. Emne ”Min biavl og honningbehandling ”

https://youtu.be/_b1jYkkLGsQ

Der serveres kaffe og småkager. Prisen vil være 40,00 kr.

 

Tirsdag d. 27-02-2018 kl. 19.00 i Infohuset Østerådalen

Opstart på begynderkurset 2018 afvikles med 4 teoriaftner:

27. februar Introduktion
06. marts Fra udvintring til hovedtrækket
13.marts Hovedtrækket og honningbehandling
20. marts Indvintring og varroa-behandling

Herefter:

03. april I skolebigården (Se på materiel og montere rammer)

10. april Besøg hos OBC (Forhandler)

Har du kendskab til personer, der evt. har lyst til at blive biavler, kan du henvise vedkommende til forenings hjemmeside.

Kurset forestås på skift af Niels Ørnbøl og Tord Marius Lorentsen.

Senest tilmelding 15. februar 2018.

Kurset er gratis for Dbf medlemmer af Aalborg Biavlerforening. Øvrige kan deltage for den beskedne pris af 400,00 kr.

 

Tirsdag d. 24-04-2018 kl. 19.00

Starter den nye sæson i skolebigården