Oxalsyre. Årets sidste arrangement i skolebigården 2018

Af Janne Skagbæk Jensen
17. nov 2018
Billede 17 11 2018 13.30.38 Årets sidste arrangement i Aalborg Biavlerforening løb af stablen lørdag d. 17. november kl. 13.00 i Klubhuset Østerådalen.

I køkkenet var der skruet godt op for komfuret. De store gryder med gløgg og æbleskiverne i ovnen, spredte den herligste juleduft ud i klublokalerne. Tak for hjælpen endnu engang til Kirstine Ørnbøl, som altid er så sød og hjælpsom til at give en hånd med.

Formanden Marius Tord Lorentzen bød velkommen og sammen med kasser Niels Ørnbøl demonstreredes årets oxalsyrebehandling.

Den vigtigste lille og meget effektive varroabekæmpelse vi har, er oxalsyrebehandlingen i december, den fjerner 90 – 95 % af varroamiderne. Det gør vi, fordi varroamiden kan have opformeret sig siden august, hvor vi gav myrersyrer.

Bierne gør sig vinterklar ved at gå i klynge, det er også den tid hvor der er minimal med yngel. Så omkring den 10. december eller inden jul, når vejret tillader det, giver vi oxalsyrebehandling. Der skal gerne være helt vindstille og koldt, og at der er 20 minusgrader, gør ingenting. Når der er koldt trækker bierne sig lidt mere sammen, og er det for varmt i vejret, går de i luften.

Blandingsforholdet:

1 glas med låg

7,5 g oxalsyre pr. pose, som er nøjagtig vejet af

blandes med 100 g eller 1 dl. sukker

1 dl. varmt vand fra hanen

Rystes godt sammen så blandingen er helt opløst.

Blandingen er til 5 familier.

Resterne fra behandlingen kasseres, da der ved stuetemperatur udvikles giftstoffer.

Oxalsyrer korrekt afvejet blev denne dag solgt til den fordelagtige pris af 5 kr.

Med en stor engangssprøjte 60 ml forsynet med en grov nål, suges 35 ml. lun (35-40grader) oxalsyreblanding op. Find ud af hvor klyngen sidder evt. med lygte og sprøjt væsken direkte på bierne. Det hjælper ikke noget at sprøjte det på trærammerne, der gør det ingen nytte og går bare til spilde. En lille bi-bemærkning var, at amerikanerne bruger 50 ml. til 8 rammer, så det er ikke mængden, om de får lidt for meget – det gør ingen skade. Det vigtigste er blandingsforholdene på oxalsyreblandingen.

Hvis man vil monitorere på det, kan der sættes skuffe ind under, og efter en uge tælles mide nedfaldet, og skuffen fjernes igen senest efter 14 dage. Er der meget nedfald, kan man overveje at give en ekstra behandling først i februar eller senest midt i februar, da de der begynder at yngle igen.

Normalt bruger en bifamilie 10 kg foder om vinteren og resten bruges til at starte op på til foråret. Bierne flyver dog stadig engang imellem og det koster ekstra energi. Man kan ikke fodre ekstra nu, men i februar lægges under alle omstændigheder en lun madpakke f.eks. Apifonda og plastic hen over, da det kan være svært at vurdere om bierne sulter. Det er en lille ekstra udgift, som kun kan komme til gavn. Skuffen ind igen så der ligesom er lukket, og bierne kan lave så meget varme, at de kan gå op og tage af madpakken. Bierne er ret robuste og er det store familier, så er det bedre at gøre noget end ikke at gøre noget.

Bestyrelsen ønsker jer alle en god jul og et rigtig godt nyt(bi)år.

 

 

 

Her er nogle ekstra billeder fra vores salg af myresyre