Begynderkursus 2018 i Aalborg Biavlerforening

Af Janne Skagbæk Jensen
07
Tirsdag d. 27. februar 2018 havde sneen lagt sig, som det flotteste hvide tæppe over Østerådalen. Det var koldt og blæsende, men heldigvis trodsede de 28 nye tilmeldte elever vejret og mødte op kl. 19.00 til første undervisningsaften i klubhuset. Lysten til at blive biavler i Aalborg og det at få en stor naturoplevelse med sine egne bier, har i år været så stor, at Aalborg Biavlerforening har måtte melde holdet fuldt booket op.

Allerede på P-pladsen blev man som sædvanligt mødt af formanden Tord Marius Lorentsen, der pga. mørket guidede de nye kursister ned af den hyggelige sti til klubhuset.

I klubhusets lune lokaler bød bestyrelsen de mange forventningsfulde elever velkommen, til en ny og helt sikkert meget spændende sæson med masser af viden om bierne og deres samfund.

Kasser Niels Ørnbøl og formanden Tord Marius Lorentsen vil igen i år stå for undervisningen og lærer fra sig. Som gammel elev, nu med 2 succesrige år på bagen, kan jeg sige – at de vil lærer fra sig på den allerbedste måde, og ved de vil prøve at besvare alle de spørgsmål, som må komme.

Nogle vil have to trugstader, andre fem opstablingsstader, og der er også dem der vil have 20, 50 og måske endda flere bifamilier. Her er det vigtigt at vide, at der er rigtig mange forskellige måder at have bier på, og mange forskellige tilgange. Man kan tale med tre forskellige bifolk og få tre forskellige svar. I Aalborg Biavlerforening vil der følges anvisningerne fra Danmarks Biavlerforening. Både ved den boglige undervisningsdel, men også i den praktiske del, når vi senere på foråret, skal ud i bigården og lytte til bierne der summer højlydt, og have fingrene i deres livlige bo.

Emner der gennemgåes er mange. Feks. blev der tirsdag d. 06. februar 2018 gennemgået disse spændende emner:

Bierne og biernes samfund:

Hvilke bier der er i stadet. Dronning, droner og arbejder. Deres fantastiske arbejdsfordeling. Biernes sprog og anatomi. Hvordan brodden er bygget op i 3 dele med 1 stilet- + 2 stiksave. Hvordan de koldblodige bier med deres 5 øjne, som 2 facet og 3 linse, og kun ser med UV lys. Forskellen på dronens øjne som er opbygget med 10.000 rør, imod arbejdernes 5.500 og dronningen med kun 3.500. Hvordan de bruger solens vinkler til at afgive placeringer. Dansen på flyvebrættet. Hvorfor det er vigtigt med langsomme bevægelser. Hvordan bierne føler sig frem med hårene, som også fanger proteinrige pollen.

Årets gang i bigården:

Januar er arbejdsfri. Sidst i februar tjekkes for mad og deres gives en fast madpakke evt. Apifonda. Der skiftes og renses bunde. I marts - en dag hvor der er stille vejr, gerne frost, er der tid til 1. eftersyn efter renselsesturen. Osv osv. osv.

Forårsarbejdet. Indretning af bigården. Den første udvidelse.

Der er rigtig mange oplysninger, som alt i alt gør os klar til bedre at kunne forstå bierne og deres gøren, og derved bliver vi samtidigt i stand til at gøre brug af den store fortjeneste ved deres bestøvning, og selvfølgelig den ”bi”ting at høste deres fantastiske guld i form af den lækreste honning.

På holdet ser vi desuden hyggelige og meget lærerige film om bierne, drikker kaffe, hygger os gevaldigt og snakken går som altid lystigt.

 

Vil anbefale at kigge nærmere på:

Lærebogen BIAVL af Eigil Holm, 399,00 kr. Nye medlemmer af DBF kan med et købsbevis i hånden, erhverve bogen for den nette sum af 100,00 kr., eller fås gratis ved køb af et start sæt 3.300,00 kr. ved forhandleren.

 

Endvidere kan man som medlem af Aalborg Biavlerforening se mere på hjemmesiden: https://www.aalborgbiavl.dk under aktiviteter – kursusmaterialer

 

Sidste sidste års opstart:

Begynderkursus 2017 https://www.aalborgbiavl.dk/galleri/billedbog/begynderkursus-2017

 

Kalender der løbende bliver opdateret, så du altid ved hvad og hvor:

https://www.aalborgbiavl.dk/kalender