Besøg hos Bjarni på Blenstrup Frugtplantage 2018

Af Janne Skagbæk Jensen
14. august 2018
 Billede 14 08 2018 19.21.46Den 14. august gik Aalborg Biavlerforenings tur atter til Bjarnis skønne landsted, Blenstrup Frugtplantage. Trods masser af truende skyer der hang lavt på himlen, holdt det tørt og vi havde en skøn sensommeraften.

Marius bød velkommen og var glad for at se så mange, trods det korte varsel.

Vi blev sædvanen tro budt velkommen på gårdspladsen og spadsere derefter i samlet flok ned gennem frugtplantagen.
1000-vis af træer store og små, der stod frodigt med de skønneste grønne og røde æbler.
Nogen også så skinnede, at de virkelige var værdige til skolelærerens bord. Lige nu er det bla. det skønne Discovery-æble der er parat, fyldt med sødme og saft, plukkeklar og smager fantastisk, andre sorter kræver en eller to måneder endnu.
Sandelig om vi ikke også erfarede med egen mund, at der også allerede var saftige lækre pærer med masser af smag.
Hovedparten af blommerne var plukket, men der var dog stadig nogle sorter tilbage, der knap nok var modne endnu. Sorten Jubilæum hang lige syd for parkeringspladsen, en skøn saftig, mørklilla og aromatisk blomme.
Det er det skønne ved at have flere forskellige sorter, modningstidspunkter overlapper hinanden, og man har frugter i lange perioder.

På vores vandring rundt i plantagen var vi også forbi kravlegården, med alle de nye træer. Her fik vi et lynkursus i frugtavlen, hvordan podning og okuleringen kan bruges til at lave sin egne små træer.
Helt let er det nu ikke. Har efterhånden hørt om selve udførelsen gentagne gange, men tænker at man selv skal have planten, kniven og 1 års kvisten med 3 øjne i hånden, for at kunne udføre det.

 

Der plukkes ca. 1½ ton æbler om dagen på matriklen og alt i alt 50.000 kg, hvor de 75% bliver solgt fra adressen om lørdagen.

Tiden frem til november bliver meget travl for plantageejeren, måske er han færdig endnu tidligere i år. Der har jo, som vi fleste er bekendt med, været et rigtigt turbulent år pga. vejret. Der har virkelig været tryk på æblerne. Først på foråret var vi 14 dage bagefter, og nu her i august er vi pludselig mindst 14 dage foran.
Med tørken er Bjarni samtidigt spændt på hvor mange af de 100 nye træer, der vil overleve. Heldigvis mener han ikke de gamle træer har taget skade af manglen på vand, de har et godt rodnet og har haft kronen til at skygge for solen.

På hans 11 tdr.land – der også svarer til ca. 6 hektarer, står der 12 bifamilier i hvide trugstader på rad og række, der alle har ydet deres bedste hjælp til bestøvningen af frugttræerne i foråret. I år blev den sidste honning taget fra den 07. august, og bierne hos Bjarni står nu på vinterleje. De er indvinteret og har fået myresyre ved hjælp af nassenheidermetoden.

Vi sluttede aftenen af med et langt fælles kaffe- og kagebord og talte i øst og vest om - bier og blomster.

 

Tak til Bjarni for en rigtig hyggelig aften.