Spændende aften hos OBC-biavl med stor deltagelse

 Af Janne Skagbæk Jensen
10. april 2018
Billede 10 04 2018 19.29.05
Turen med Aalborg Biavlerforening gik tirsdag aften d. 10-04-18 ned til OBC i Havndal ved Hadsund.
Albert startede virksomheden i 1986, og er nu alt mulig mand.
OBC er en familiedrevet virksomhed med svigersønnen Henrik i spidsen. Jane er Alberts datter og den, der står bag betalingsskranken. Vi fik også hilst på Karsten, han er dog ikke i familien, men den der står for afdelingen i Hørning.

Henrik bød velkommen og startede med at invitere os over vejen til smelteriet. Den helt specielle duft, der opstår ved afsmeltningen af voksen, mødte os allerede uden for indgangsporten.

I smelteriet blev der demonstreret, hvordan tavlerne skal pakkes.
Tavlerne skal ligge forskudt med toplisten side om side. De bundtes med 25 stk. i hvert bundt, og et evt. resterende tavler antal for sig. En god strik bindes rundt om tavlerne, så de let kan sænkes i det store kar. Ved hvert bundt skal der desuden være en mærkeseddel på med navn og telefonnummer. Til sidst puttes tavlerne i en bi-tæt sæk eller pose.
En anden vigtig detalje er, at man IKKE bare sætter sine tavler af uden aftale. Man har pligt til at sørge for at tavlerne kommer inden døre, da der er stor fare for røveri. Røveri sker, når bare én af spejderbierne får færten af foder/honning, og der går ikke mange minutter før, den får kaldt på alle sine venner, og der kommer en hel hær, som er kampparat og ikke forlader stedet uden kamp til stregen.

Når tavlerne har været i smelte karret, ligger resterne lagdelt. Honning og skidt er det tungeste og falder til bunden, i midten rensevandet og øverst vores dyrebare guld, nemlig voksen.
Der vurderes, hvor meget voks der er i hver enkelte tavle. 1 fyldt tavle =100 g, 1 vokstavle vejer 80 g og dertil lægges tilvæksten fra biernes udbygning.
Der kørers med et vokskartotek, som afregnes og ajourføres både skriftligt og elektronisk. Kommer man med 7 kg voks, og henter en pakke voks med 5 kg, ja så har man 2 kg voks tilbage på sin konto.

Afsmeltningen betales med 25 kr. pr. kg., som er ca. 10 tavler. Derudover 1,75 kr. for vask pr. tavle. Har man for meget voks, aftages det gerne for den nette sum af 50,00 kr. pr. kg.

I smelteriet arbejdes der man-, tirs-, og torsdag i hovedsæsonen, som løber fra august. Det passer jo fint med, at der har de fleste biavlere slynget for sidste gang, og skal have sit materiel gjort rent og klar til vinteren, og en ny sæson kan begynde.

På begynderkurset blev der spurgt, om plastictavler kan rengøres hos OBC. Det kunne Henrik oplyse, at det fungerede ikke særligt godt. De havde prøvet, men det blev noget mærkeligt sammenkrøllet noget, og voksen derfra var heller ikke god. Endvidere mente han, at de skulle skrabes og derefter højtryks renses, og desværre ville voksen altid gå til spilde.
I de dele af verden, hvor den slags tavler hovedsaligt bliver brugt, er det meget normalt, at der heller ikke sættes stor pris på at bevare voksen. Måske det er en af grundene til, at Danmark er meget kendt for sin fine rene voks.
I den forbindelse faldt snakken også på Den grønne pulje. OBC har lavet et forsøg med 500 kg voks fra både grøn pulje og almindelig pulje, hvor der var taget 10 prøver fra hver. Resultatet viste ingen nævneværdig forskel. Der var ingen pesticider rester af nogen form i noget af det. Kontrollen på den grønne pulje er gensidigt at stole på hinanden.

Vi gik videre og over til valseriet/støberiet, hvor vi fik fortalt og vist, hvordan voksen får sin fine form. Det er noget diskuteret hvor store cellestørrelserne skal være, og deres tavler laves med 5,4 mm som er det normale i Danmark

De mægtigste bøgestammer lå allerede klar på p-pladsen til årets produktion af hjørneklodser. For ud over at der smeltes og voksen bliver forarbejdet, har de også en stor produktion af rammer og hjørneklodser. De store stammer, bliver efter endt tørring, skåret op til 1 x 1 cm lister og derefter klippet til hjørneklodser..

OBC har indvinteret 700 familier, hvoraf de selv skal have 400 produktionsfamilier. Så lidt familier, må man sige, er der til salg på 10 rammers, 12 x 10 for 1.500,00 kr. med racen Buckfast.
Apropos Buckfast bier, kom jeg i tanke om, da vi havde Peter Stougaard på besøg i februar 2017, og han formidlede den søde historie om bi-hybriden som blev en sværmtræg, fredelig, sygdomstolerant og god honning samler. https://www.aalborgbiavl.dk/galleri/billedbog/146-foredrag-med-peter-stougaard

Efter fremvisningen gik nogle direkte til de lange kaffeborde, og hyggen spredte sig, i mens andre fandt den store portemonnæ frem for at købe ind i dyre domme.
For der er godt nok mange ting, som er et ”must have” og bare ikke kan undværes, når man er eller skal i gang som ny biavler.

 

Vi siger mange tak til Henrik og hele OBC sjakket for en skøn og lærerig aften.