Besøg hos materielforhandler OBC ved Hadsund

Af Janne Skagbæk Jensen

 intro minTirsdag d. 09. april 2019 drog biavlere fra Aalborg Biavlerforening på forårstur til materielforhandler OBC i Haundal - en lille by syd for Hadsund.

Igen i år var der tilmelding. Dels for at have bemandingen i top til de mange indkøb der finder sted denne aften, når rigtig mange nye biavlere endelig skal til at etablere sine bigårde, og såmænd også når vi andre skal udvide eller forny vores bi-materiel, men også dels pga. tilrettelægning af de lange dækkede kaffeborde med franskbrød og forskellige typer honning, så der er en plads til alle.

OBC er en mægtig stor butik, med alt til den købelystne fritids- og erhversbiavler. Lige meget om du skal købe småt eller stort, får du altid den samme erfarende behandling. Det er lige fra små klistermærker med bier, redskaber, små fine sirlige salgsstader og beklædning til store biblæsere, pollentørrer, honningpumper og andre maskiner, som man vist skal have et vist behov for, før man investerer i det.
OBC laver selv deres rammer, og har eget smelteri og voksstøberi.

Vi startede besøget med at gå over gaden til smelteriet. Den meget genkendelig lugt, nogen siger duft af smeltede tavler, kom os i møde. Henrik bød velkommen til de ca. 50 fremmødte. Som det ses på videoen nedenfor, belærte han os om den meget lærerige del, hvordan man sender sine gamle tavler til smeltning og vask. Hvordan man pakker dem med max. 25 tavler i hver bdt., så de fylder mindst og putter dem forsvarligt i poser. Desuden skal der mærkeseddel på med navn og antal tavler. Når rammerne afleveres, skal de også altid indendørs, for derved mindskes røveri, så IKKE noget med bare at læsse poserne med tavler af udenfor.
Vi talte om vokspuljer og priser pr. tavle.

Herefter gik vi over i støberiet og blev beriget om kunsten at støbe tavler. Kun ¼ del af det voks der støbes, er smeltet i OBC, resten kommer fra erhvervsbiavlerne. Vi fik historien fra Norge hvor der kom en bestilling af tavler på 10 x 10 cm. Tavlerne skulle sendes ud til alle husstande og laves til lys som fejring af en mærkedag. Det vil sige, at hos OBC, kan man få lavet tavlerne i lige den strørrelse, som du måtte have brug for.

Så var der tid til indkøb og det store kaffebord. Her blev der snakket, sludret og hygget. Her var det, jeg mødte dette par.
Disse to nye biavlere var på handlen efter bigrej til deres nye bigård. De var blevet de lykkelige ejere af et landsted, hvor de i fælles beslutning havde aftalt, at her skulle mælkebøtten have lov at gro og bierne skulle summe.

 

Vi har modtaget en mail fra Daniel og Sabrina 

Daniel og Sabrina

Vi Daniel og Sabrina bor på en gammel gård lidt udenfor Nibe, med lidt tilhørende naturarealer, skov og marker.
Vi er natur-mennesker og tilbringer meget tid i vores grønt-have. Vi har i flere år ønsket at erhverve bier til vores gård, og i år er vi endelig blevet klar til at påbegynde vores bieventyr.
Grunden til at vi vil have bier er rent for hyggens skyld og for at hjælpe naturen et skridt i den rigtige retning.
Turen til Obc var meget spændende og informativ, vi fik stor viden om fremstilling af tavler og hvad der tilhører. Aftenen levede fuldt ud op til vores forventninger, vi følte vi fik en masse viden ikke kun om bi-voks men også om rigtig mange af de materialer der hører til biavl.
Vi er meget bi-gejstret for begynderkurset i aalborg biavlerforening og har sat pris på hele forløbet.

mvh. Daniel og Sabrina


 

 

 

 

 

 

 

 Henrik fortæller


 

https://www.aalborgbiavl.dk/galleri/billedbog/156-besog-hos-ommersyssel-2017

https://www.aalborgbiavl.dk/galleri/billedbog/192-besog-obc-2018