Foredrag ved Flemming Vejsnæs

Af Janne Skagbæk Jensen
28. marts 2017

 Intro

Der var næsten fuldt hus tirsdag d. 28-03-2017 på Vejgård Bibliotek, da vi blev beriget med besøg af Danmarks dygtige biavlskonsulent Flemming Vejsnæs. I 25 år har han gjort tjeneste som konsulent i Danmarks Biavlsforening, og den lange tjeneste har givet ham et fantastisk knowhow indenfor biernes verden.

Han fortalte os lystigt og med en god energi om:

Udvintringen

Varroa, Den nye strategi

Stadekortet

+ alt det løse

Den 16-03-17 fik alle medlemmer fra DBF sendt en mail med tilbuddet på at besvare et spørgeskema om netop dansk biavl. Der blev kraftigt lagt vægt på, at man udfylder formularen, da det er her, man bl.a. finder ud af hvordan det går ude ved de danske biavlere, og hvad vi har brug for af f.eks. sikre strategier til at holde bier.

Normalt er der i Danmark et vintertab på 10-12 %, men et skud fra Flemming er i år et tab på 20 % måske pga. den globale opvarmning. Så i forhold til udvintringen SKAL der fodres nu. Bierne har ikke meget at flyve på, da foråret kommer sent. Der kan evt. bruges Apifonda, hvor der lige skæres et hul på str. med en 5 kr.

Holder man sig til den simple strategi med de tre behandlinger om året, med dronefratagning, myresyre og oxalsyre, får man et godt overblik af, hvad der foregår i hvert enkelte bistade. Hvor det at tælle mider er en absolut selvfølgelighed og bestemt alfa og omega. Er midetrykket højt og derved midenedfaldet stort, behandles yderligere med Oxalsyre en ekstra gang eller det som allernyeste - måske endda to gange.

En bekæmpelse af miderne kan også være at lave en 50% produktion af småfamilier også kaldet aflæggere. Bifamilien udvikler sig nemlig hurtigere end varroaen. Her har vi også god mulighed for at bekæmpe med oxalsyredrypning, som jo bedst udføres i den yngelfrie periode. Efter Flemmings opskrift sker produktionen af aflæggeren måske med en dronningcelle, som han de sidste par år har haft 90% succes med. En dronningecelle er en dronning, der stadig er i puppestadiet – altså før den kryber.
Udvidelsen med en dronningecelle sker fra 1. juni og ind til midten af juli. Eller man kan udvide med parrede eller uparrede dronninger. Man har på denne måde biologisk nulstillet den nye bifamilie, og den har næsten ingen mider. ”Det er det hyggeligste, man kan arbejde med hele sommeren, og man bliver kun glad”.
Så med dette emne sluttede han ”lad os se at antal af bifamilier næste år i Aalborg og omegn bliver fordoblet". En anden pointe er også at EU tilskuddet er afhængig af antal bi familier…. ?”

Der er oprettet overvågningsbigårde, hvor Aalborg Biavlerforening blev opfordret til at være med. Fandt man nu en af de mange andre trusler, ja så ville man helt sikkert blive en kendt forening på landsplan. Trusler kan være den gulbenede hveps (Vespa velutina), der også har spredt sig til Spanien og så tæt på som til Kassel i Tyskland. Den lille stadebille (Aethina tumida) regner man p.t. ikke med, at den kommer til Danmark, men den er set i Amerika og Italien og ja - hvem ved, det er godt at være forberedt.

Ikke mange husker hvad der skete i sin bigård få år tilbage. Men med et stadekort ved hånden, vil det lykkes og være en stor hjælp. En fin gennemgang af programmet ”det elektroniske stadekort” også kaldet Hivelog – keep it simple  http://www.stadekort.dk/ blev gennemgået.

Medlemmer af DBF blev også opfordret til at deltage i en af de mange spændende grupper og forskellige forsøgsarbejde som: Bestøverlisten, Midetællegruppen, Pollen og propolis projektet, Produktion af sortshonning osv.osv. Se mere på http://www.biavlsforsøg.dk/

Vi takker Flemming Vejsnæs for et super godt foredrag fyldt med masser af input til årets gang og med biavlen ved vores side. Et foredrag som skal opleves og næsten ikke kan genfortælles.

 Billede 28 03 2017 19.16.32

 Et af de mere spøjse indslag. Pose til at drypfodre bierne med.