Honningbedømmelse 2017

Af Janne Skagbæk Jensen
10.oktober 2017

På en ellers så grå og regnvejrsfuld tirsdag, var vi d. 10. oktober 2017 over 40 biavls interesserede, der var mødt op på food Collage, Aalborg for at deltage i årets honningbedømmelse.

Spænding var stor. Er det nu ham Niels som smutter med 1. pladsen igen?

Der var indleveret 25 glas honning til bedømmelse, så dommerne havde en travl aften foran sig, og begge var mødt tidligt ind, og faren for at de ville gå sukkerkolde var vist minimal. Kriterierne for indlevering af honning til bedømmelse var akkurat, som de plejer at være. Honningen skal være rørt og uden etikette af nogen art, så den forbliver anonym igennem hele bedømmelsen. Dommerne i år var Flemming Rukjær fra Kokke- og tjenerskolen, Aalborg og Jesper Bock Nøddelund fra Koge og Kone, Vodskov og Kvarterets Cafe i Nørresundby.

Imens de 2 smagsdommere og skribenterne Niels Ørnbøl og Børge Thomsen gik i enerum og satte sig for at smage, kigge og bedømme, fik vi andre den hidkaldte Willy Jørgensen til at fortælle om Lille Vildmose.

Willy er til daglig el-installlatør i Mou, og i hans fritid er han meget naturinteresseret, desuden har han betrådt mosen, siden han var barn.

Han fortalte om hvordan den 1500 år gamle mose har været i forfald, og hvad der er gjort for at naturoprette området. Området Lille Vildmose der er 15 km lang og 5 km bred, har også været udpeget til Nationalpark med stier og veje på kryds og tværs. Planen gik fløjten, da der var 6 ynglende par traner, og de har brug for rede afstand. Hvis ikke de har fået unger i år, får de det helt sikkert næste år. Normalt siger man, at traner der er 3-4 år på samme sted vil danne par, og der er set helt op til 50 stk.

Engang var Danmark dækket af 8-10 % højmose, imod de nu kun 2-3 % som er blevet fredet. Nogle planter og insekter lever kun her, og hvis man skulle redde dem, var det nødvendigt at bibeholde højmosen.

Eksperter anbefalede også at få dyr ind på området, der kunne gnave vegetationen ned som led i naturgenopretningen. Oplagt var det Elge, der kom på tale, og med et højt 30 km langt hegn som man kunne have råd til med tilskud fra EU. Der er nu 10 elge og 2 afkom samt 30 krondyr i indhegningen. Man håber på, at det med tiden kan blive et sted, hvor ikke man blander sig i deres livsførelse. Der menes at være plads til 400 krondyr og 40 elge samt en god rådyrbestand. Der er selvfølgelig lavet faunapassager, så også rådyrene kan komme ind og ud.

Vildsvin er også at finde derude. Der hvor de holder til, er jorden meget alsidig og vegetationsrig. Det måtte lige være stedet for vi biavler, mente Willy.

Willy fortalte om Birkesø, som på det dybeste sted er 1,75 m og har været undervejs i mange år og gået i vasken rigtig mange gange. Om krondyr der i samlet flok krydser Toftesø og om tamme ræve i Tofteskov.

Vi hørte om mos der modsat almindelig vegetation, hvor rødderne fra disse planter går nedad, går rødderne på disse opad, og lever af det der kommer oven fra.

Spagnummet i området er nu igen begyndt at komme frem. Det er iltfattigt og tåler ikke ret meget næring. Man har prøvet at plante nye spagnum men uden det store held. Men fjerner man overjorden fra de moderlige planter, kommer spagnummet flot igen. Spagnum der jo som bekendt, er et godt haveprodukt, hvor der ingen fremmedfrø er i binder næringsstofferne. Men brugen af det er det mest naturødelæggende, man kan gøre. Kun 25% af det spagnum der er på markedet er dansk, resten kommer fra de Baltiske lande. Folkene fra Lille Vildmose har i deres bestræbelser på bevaringen desuden fået god og nyttig hjælp fra spagnumfirmaet Pindstrup.

Der blev vist billeder af fugle i massevis rør høg, sangsvanen, kongeørnen, havørnen, skeand, skestork, stylteløber sølvhejre, viben, sjagger, fiskehejren, tårnfalken, aftenfalken skægmejsen stillilts, frøer og sommerfugle osv. osv.

Willy var ikke til at stoppe, men alting har en ende og et 2 timers indlæg nærmede sig enden. Tak til Willy for et fint fortællergen, og en lyst uden lige til at bibeholde og vedligeholde Lille Vildmose. Tænker der er flere af os, der gerne vil se mere og lister forbi naturområdet i den nærmeste fremtid.

Klokken nærmede sig 21, og sulten var vi blevet. Der blev selvhentning i det store flotte køkken serveret skøn gullasch og safranris samt kaffe og citronfromage til dessert, og foreningen var vært ved en øl, vand eller et glas vin. Imens gik snakken lystigt, og så dejligt at se hyggen sprede sig rundt om ved bordene.

Endelig kom vi til finalen. Først var der talen fra Flemming Rukjær. Han sagde, det var som sædvanligt svært, når man skal bedømme 25 glas honning, det er mange. Renligheden er blevet markant bedre. Det er rigtig godt, for det er her det trækker rigtig hårdt, og det er der man er inde eller ude. Der var forskellige konsistenser, det har måske været svært at få det hærdet, noget er måske rørt for meget eller for lidt, og det er sådanne nogen ting, som de har dømt efter. Smagene kan man jo ikke gøre noget ved, det er alt afhængig af, hvad bierne har trukket på. Noget kan være opbevaret forkert eller luftet for længe, så det kan tage smag til sig eller ændret karakter. Måske rørt for hårdt så der er kommet luftbobler i. Alt i alt bliver honningen kigget på, som hvis man vil købe en honning, hvordan er den at se og mærke på. Til sidst stor ros til avlerne der har lært god renlighed og hygiejne.

Herefter blev der af formanden Tord Maruis Lorentsen uddelt pokaler og kyndige bedømmelser, som gav anledning til masser af god snak og samtale.

Tak til dommerne Flemming Rukjær og Jesper Bock Nøddelund for en super indsats, og tak til alle fremmødte for en super herlig bi-aften i godt selskab.

 

P.s. Og ja igen ….han kan ski´ noget ham Niels. Stort tillykke fra os alle. Klappe klappe klappe

 

Jesper Bock Nøddelund fra Koge og Kone er ikke selv biavler. Spurgte Jesper, om han her efter hans første bedømmelse var blevet klogere på honning, og det var han helt sikkert. ”Der var ikke to af den samme honning, blandt de 25 han smagte og vurderede. Alle havde de forskelligheder over sig. At en og samme ting kan være så forskellige, er fantastisk.”

 Resultatet af konkurrencen 2017:

Placering Navn Point
1 Niels Ørnbøl 97,40
2 Janne Skagbæk Jensen 97,20
3 Børge K. Nielsen 96,40
4 Johannes Svaneborg 95,70
4 Knud Poulsen 95,70
6 Ole Dyhrman Nielsen 95,50
7 Birgitte Otte & Søren Andersen 95,20
8 Mette Christensen 95,00
9 Peer Nielsen 94,60
10 Anders Bo Nielsen 94,40
11 Jan Aaholm Jensen 93,00
11 Jens Ole Olesen 93,00
13 Mary & Flemming Urth 92,80
14 Amir Arabi 92,20
15 Steffen Sørensen 92,10
16 Jørgen Bendsen 92,00
16 Andreas FalkSheye 92,00
18 Steen Holm 92,60
19 Michael Christensen 90,40
20 Børge Thomsen 88,00
21 Niels Madsen 87,40
22 Klaus Abilgaard 84,80
23 Peter Møller 82,80
24 Torben Thomsen 80,00
25 Esben Buch 78,00

 

 PDF Se Bedømmelserne