Honningbedømmelse 2023

Af Janne Skagbæk Jensen

Ja nu har vi, for vi er mange gengangere, jo prøvet det en del gange. Det er lidt angstprovokerende første gang. Er man nu dygtig nok, har man forståelsen, er det ikke kun for de erfarne. Men alle kan deltage og det er sjovt og lærerigt.

Glasset hos os bliver med omhu nøje udvalgt. Spørgsmålene til sig selv kan være mange. Hvad for en honning af mit gyldne guld er nu bedst, hvilket glas vil tage sig bedst ud, og hvilken smag mon dommerne vil gå efter i år. Er der mon urenheder i, når glasset åbnes, og dommeren dykker ned i den lyse masse. Mon de andre døjer med krystaller, vil deres honning hellere ikke sætte sig osv.

Glasset vælges og bliver pudset sirligt med en ren og tør bomuldsklud, akkurat som vi blev belært, da vi gik på bi skole.

Mandag d. 6. november gik turen atter ud til kasserer Niels Ørnbøl på Vingen i Gug. Lige en sidste gang tjekkes glasset, inden man går op ad trappen. Deroppe på bakken har Niels modtaget alle honningerne, der er klar til bedømmelse - igennem mange år. Der ringes på, og man bliver budt velkommen ind. Glasset afleveres med en vis iver. Måske det er vinderglasset, fortæller man med et usikkert men alligevel håbefuldt smil. Honningen bliver modtaget, sat på bakken sammen med de andre indleverede glas. Herefter får man et nummer, så glasset er ganske ukendt for alle andre end dig og Niels, indtil bedømmelsen er afsluttet. Niels fragter derefter alle glassene over til Tech College på Rørdalsvej.
Og der tages ingen nåde, indholdet vil blive bedømt skarpt og uden hensyntagende.
Ja livet er hårdt 😊 Sådan havde jeg det!

Nu er jeg pludselig blevet mere voksen, for nu gælder det ikke bare om at vinde. Det er jo selvfølgelig en rigtig god anerkendende følelse af sit produkt, men altså ikke alfa og omega mere. I bund og grund har vi jo hver især nogle virkelig gode og spændende honninger, som vi små biavlere skal være mega stolte af. Måske er det blot fordi, at man nu har deltaget så mange gange, at det er selve aftenen, der er i centrum - en man bare glædet sig rigtig meget til. Det sociale - det er det, der er helt fantastisk. At man kender så mange ligesindede, der interesserer sig for det samme, nemlig omgangen med bier.
Som en foredragsholder engang sagde til os, lige meget hvor i verden du møder en biavler, vil I altid have noget at tale om.

Dagen efter, tirsdag d 07. november løb honningbedømmelsen så af stablen, lidt senere på året end det plejer at være. Det var vist noget med logistikken at få alle ender og frivillige kræfter til at hænge sammen.

Godt 40 deltagere var denne efterårsaften mødt frem til den aller-hyggeligste aften.

På sædvanlig vis blev vi budt velkommen af formanden Tord Marius Lorentzen.

Herefter var der en lille times foredrag ”Om havhaver og regenerativ dyrkning” med Hardy Jensen. Der blev fortalt om, hvor Havhaver Foreningerne ligger rundt om i Danmark. Hvilken klubber der kom først, og hvordan de har bredt sig i hele landet. Medlemstallene i foreningerne er vokset støt på 3 år. I en forening helt op til over 300 medlemmer.

Det er især blåmuslingen man dyrker, og dyrkes i noget der kaldes strømpe. Muslingerne kan med deres stærke lim, holde sig fast i vandet på et sted. Når hunnen frigiver æg, lægger de sig tæt på og derved er de samlet i og udenpå strømpen. Muslingerne genskaber sig selv, skal ikke fodres, vandes eller passes med medicin derved ordet regenerative.

Muslinger er her i Nordjylland klar til høst på 3. år, længere syd på i Danmark går der gerne et år ekstra.

Man må ikke sælge muslinger, der bliver dyrket på fritidsbasis, de er kun til eget forbrug, og selvfølgelig må man invitere naboen ind og smage.

Der blev talt lidt om østers og tang, og at det var SUNDT. Hardy måtte indrømme efter et spørgsmål fra salen hvordan sundt? At de detaljer vidste han faktisk ikke.

Honningen var igen i år bedømt af Faglærer på Aalborg Tech College Lise Holmgaard og Kok Thomas Farsinsen. Thomas nævnte at måske pga. det senere tidspunkt for afholdelsen af arrangementet gjorde, at der var overvejende flere af den mørkere sensommerhonning med til bedømmelsen i år.

Der var præmieoverrækkelse til de fem bedste. Det gik lidt stærkt med uddelingen af beviser, men mon ikke man kan genkende Knud Poulsen på billedet, som den stolte mand til 1. præmien. Stort tillykke Knud.

Selvfølgelig gik vi en runde op til honningbordet for at se de forskellige honninger, og der var en livlig men god og humoristisk, til tider let drillende debat.

Lise Holmgaard havde sammen med et hold af skolens elever lavet den lækrest 3-retters menu:

Krydret hokkaidosuppe med æblestykker, ristede græskarkerner, cremefraiche og grydebrød

Langtids-braiseret nakkefilet med ristede svampe, fyldt tomat , bouillonkartofler og sennepssauce

Citronkage med honningiscreme og honey-cumb

Kaffe og the

Foreningen var  vært ved et glas vin, øl eller vand. Derudover kostede det den nette sum af 8 kr pr. stk/glas.

Apropos det sociale. Ved vores bord sad et par - mand og kone. De har været medlem af Aalborg Biavlerforening siden engang i 80erne. Det var deres første gang, de deltog i årets honningbedømmelse. De var meget usikre på, hvordan honningen skulle præsenteres i glasset til en bedømmelse. Er dog helt sikker på, at det de tog med sig hjem af viden herom, ville de praktisere fremover. Og ikke mindst tænker jeg, at de blev virkelige hug på at komme igen til næste år. Vi hyggede os nemlig. Foreningsmæssigt havde de da også deltaget på Læsøturen, som de sagde, ”Det var en fantastisk tur” og det kunne vi andre ved bordet, da kun give dem ret i.

1000 tak for en virkelig skøn og meget velsmagende menu til Lise Holmgaard og eleverne

Tak til de to dommere Lise Holmgaard og Thomas Farsinsen for deres ihærdige indsats med bedømmelsen, og tak til alle fremmødte for en skøn bi-aften.

Alt i alt endnu en rigtig fin aften, tak til bestyrelsen for et godt arrangement.

Placering Navn Point
1 Knud Poulsen 97,60
2 Niels Ørnbøl 96,60
3 Lars Topp 96,20
4 Anders Bo Nielsen 95,80
5 Bent Lauritzen 94,80
6 Søren Andersen 94,40
6 Mogens Steen 94,40
8 Brian Westergaard Pedersen 93,90
9 Janne S. Jensen 93,00
10 Vagn Søgaard 92,40
11 Anne Mie Nielsen 92,20
12 Evan Lund 92,00
12 Jørgen Bentzen 92,00
14 Børge K. Nielsen 91,40
15 Peer Nielsen 89,60
16 Mette R. Christensen 87,00
17 Peter Møller 86,40
17 Johannes Svaneborg 86,40
19 Amir Arabi 84,00

 

 PDF Se bedømmelserne